Willem Maris
Den Haag 1844 – 1910 Den Haag
Koeien bij drinkplaats
Olieverf op doek op paneel (marouflé)
23 x 35 cm
Signed lower right
Willem Maris, geboren in Den Haag, was de jongste van de drie schilderende broers Maris en wordt beschouwd als een van de meest impressionistische vertegenwoordigers van de Haagse School. Hij ontwikkelde zijn schilderkunst grotendeels autodidactisch, met invloeden van zijn broers Jacob en Matthijs, en studeerde aan de Haagse Academie. Zijn voorkeur ging uit naar het schilderen van waterrijke landschappen met koeien en eenden, waarbij hij zich richtte op de weergave van licht en atmosfeer. Maris stond bekend om zijn uitspraak: “Ik schilder geen koeien, maar licht”.
Zijn schilderijen kenmerken zich door een losse penseelvoering en een subtiel kleurgebruik, waarbij hij vaak het zonlicht op de rug van een koe vastlegde met dik opgebrachte witte verf. De vormen in zijn werk zijn meestal niet sterk omlijnd, waardoor de grijzen, blauwen en groenen van water, land en lucht in elkaar overvloeien. Dit geeft zijn werk een dromerige en sfeervolle uitstraling.
Willem Maris had internationaal veel succes en zijn schilderijen zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Rijksmuseum, het Kunstmuseum Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn werk blijft geliefd vanwege de serene weergave van het Nederlandse landschap en de meesterlijke behandeling van licht en kleur.